Gündem

TOKAT’TA `MUHTARLAR GÜNÜ` KUTLANDI

TOKAT’TA `MUHTARLAR GÜNÜ` KUTLANDI
20-10-2021 12:27

 

Tüm ülkede olduğu gibi Tokat’ta da 19 Ekim Muhtarlar Günü düzenlenen törenle kutlandı.

19 Ekim Muhtarlar Günü etkinliği nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başladı. Okunan İstiklal Marşı sonrası bir konuşma yapan Edremit ilçesinin Tokat Muhtarlar Derneği Başkanı, Cami-i Kebir Mahallesi Muhtarı Mustafa Gökrem, muhtarların köy ve mahalle yönetiminin başı ve devletin temsilcisi olduğunu belirtti.

Gökrem konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu günün “Muhtarlar Günü” ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlamasında emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarız.

Muhtarlık, 19 Ekim 1829 tarihinde kurulan 192 yıllık bir müessesedir. Osmanlıdan Cumhuriyetimize kalan ender kanunlardandır. Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, garip guraba, fakir fukaranın yanında onlara yardımcı olmayı destur edinmiştir.  Diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Şu bir gerçektir ki, tüm muhtarlarımız devletimizin yanında, milletimizin hizmetindedir.

Her platformda muhtarlarımızın sorunlarını ve özlük haklarının dile getirmekte çözümü konusunda destek beklemekte idik. Birçok sorunlarımızın çözümlenmiş olması bizleri sevindirmektedir. Kuruluşundan bu yana 192 yıllık tarihi bulunan muhtarlık müessesesi 21. Yüzyıla yakışır koşullarda hizmet edebilmesi için yeni bir Köy ve Mahalle kanununa ihtiyaç duymaktadır. Yürürlükteki mevzuatta 82 farklı kanun, tüzük ve yönetmeliğin 356 maddesinde köy ve mahalle muhtarlıklarına görev verilmektedir. Onun için 442 sayılı köy kanunu ve 4541 sayılı şehir ve kasaba ihtiyar heyetlerine dair kanunların yeniden tanımlayacak şekilde bir muhtarlık kanununa ihtiyaç vardır.  Devletinin her ücra noktasında kale komutanı durumundaki muhtarlarımızın ilgili konularda komisyonlarda, meclislerde oy hakkı verilerek katılımının sağlanması çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi devletle millet arasında köprü vazifesi yapan muhtarlarımızın temsil ettiği halkın daha hızlı hizmet alması ve sorunların topyekun halledilmesi hususu olacaktır.

Muhtarlarımıza mahallelerde muhtarlık hizmet binaları, köylerde ise köy konağı yapılarak teknolojik donanımlarının tamamlanması ile halkımıza daha iyi hizmet verecekleri aşikardır. Mahalli idareler seçimlerinde muhtarlık oy pusulaları birleşik oy pusulası olarak çıkartılması muhtarlık mekanizmasına yakışacağı kanaatindeyiz. Çünkü muhtar temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından alan, siyasalaşmamış tek çözüm merkezidir.

Bu nedendir ki; halkımız 24 saat kapısını çalabileceği, “siyasal” değil çözüm merkezi olduğunu bildiği için bu kurumu kendisine daha yakın hissetmektedir. Keza dünyada örneği olmayan bu müessese,  genel/yerel idare arasındaki iş gücünü azaltmak, devletle vatandaşı karşı karşıya gelmesini engelleyen köprü vazifesi yapan muhtarlarımız aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır. Milletimizin hizmetinde, devletimizin yanındayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Muhtarlar Demokrasinin Temel Taşıdır”.

Bu günü bizlere “Muhtarlar Günü” olarak ilan eden Başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve Genelgenin yayınlanmasında emeği gecen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Soğukpınar Mahalle Muhtarı Rasim Yılmaz ise, “Muhtar özgüvenli bir toplumda kabul görmüş, halkın güvenoyuyla seçilmiş, en önemli kanaat önderi, yerel yönetimin kılcal damarı, demokrasinin temel taşıdır. Vatandaşımıza sunulan hizmet kalitesinin arttırılmasına yönelik, modern ve çağdaş bir anlayışı da bünyesinde barındıran, vatandaşın devletle olan iletişimi arasında köprü kurup bağları pekiştiren bir kurumdur. Sorunların çözülmesinde, insan ve hizmet odaklı siyaset anlayışının icrasında vazgeçilmez bir konuma sahip, iki yüz yılı geçik idari teşkilatların mihenk taşlarından biridir.

Ülkesine ve milletine sahip çıkma kararlılıklarını gerektiğinde canıylataya koyabilendir.

Hizmetimize layık görülen muhtarlar günümüzde bizler Ülkemizin içinde bulunduğu covidle mücadelede zsüreçlerin bir an önce sağlığa, refaha, barışa ve birliğe dönüşmesini temenni ediyoruz. Bizler daim hizmetimiz ve gönüllerimizle devletimizin ve milletimizin yanındayız. Devletimizin uç beyi milletimizin gözü kulağı muhtarlarımızın günü kutlu olsun” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, muhtarları makamında ağırladı. Vali Dr. Ozan Balcı, “Türk kamu yönetiminin ve demokrasinin mihenk taşlarından biri ve köklü bir geçmişe sahip olan muhtarlarımız devletimiz ile vatandaşlarımız arasında önemli bir köprü işlevi görmektedir. Devletimizin gören gözü, işiten kulağı, eli, ayağı olan muhtarlarımız çok güzel işler yapıyorlar. Tek tek teşekkür ediyor, gününüzü kutluyorum.” dedi.

Törene, Vali Balcı’nın yanı sıra Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Baro Başkanı Av. Melih Yardımcı, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Erol Duyum, Ak Parti İl Başkanı Cüneyt Aldemir, CHP İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, kurum amirleri ve muhtarlar katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER